zsn

Zsolnay Kulturális Negyed

A Zsolnay Kulturális Negyed Pécs ékköve. Benne  méltó módon él tovább a Zsolnay család egykor itt működő, világhírű kerámiagyárának öröksége.

Az elmúlt években, egy nemzetközi viszonylatban is kivételes, a maga nemében egyedülálló beruházás során új „város” jött létre a városon belül. A jelenleg is működő gyár átköltözött a keleti épületrészekbe, az így felszabaduló területeken olyan kulturális-művészeti övezet létesült, amely nemcsak a város turisztikai palettáján új színfolt, de maguk a városlakók is teljesen újszerű, tartalmas kikapcsolódásra csábító létesítményegyüttessel gazdagodtak. Pécs kiemelkedő kulturális látványosságai és intézményei itt, az egykori gyár megújult, átalakított épületeiben és környezetükben, mintegy 5 hektáron kaptak helyet

Az érdeklődők ellátogathatnak a világhírű Gyugyi-gyűjteménybe, az erre a célra átalakított, szecessziós Sikorski-villába, ahol a közel 600, páratlan értéket képviselő kerámiatárgy megtekintésével megismerkedhet a Zsolnay aranykorával. A Zsolnay család- és gyártörténeti kiállítás mellett külön bemutató helyet kapott a „Rózsaszín Zsolnay” mint a manufaktúra történetének egyik legizgalmasabb korszaka. Ezt követően lehetőségünk van besétálni a Látványmanufaktúrába, ahol a valóságban is megtekinthetjük, hogyan készülnek a varázslatos Zsolnay-termékek. Végül átélhetjük a misztikumot és tiszteletet a Zsolnay mauzóleumban, melyet a pécsi pantheonnak is neveznek.

A negyed területén, a Zsolnay család egykori lakóhelyén a csúcsgasztronómiát jelentő Zsolnay étterem csalogatja a vendégeket.

A negyedre a legjobb kilátás a Caffé Griffből, a Bóbita Bábszínház teraszáról nyílik. Az épület körül játszóterek, tornapálya, kicsi kuckók bújnak meg, a déli oldalon óriási, színes figurák mutatják az időt. A rendszeres bábelőadások mellett mesekuckó, bábkészítő foglalkozás, bábmúzeum és mesebolt várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

Különleges szegmense még a Zsolnay-negyednek az Interaktív Varázstér, vagy más néven a pécsi „csodák palotája”, ahol a játszósaroktól a Tesla-tekercsig sok érdekesség, izgalmas kísérlet megtalálható, sőt még előre meghirdetett Varázsórákon, azaz látványos fizikai kísérleteken is részt vehetünk! Innen már csak egy lépés a Planetárium, az „égbolt színháza”. A nyolcméteres kupolában Digitarium Kappa típusú, Európában elsőként működő vetítőberendezés fogadja a látogatókat.

A Zsolnay Kulturális Negyed akár egész napos programot kínál a látogatóknak.

Információk

A nemzeti érték megnevezése

Zsolnay Kulturális Negyed

Kategória

Kulturális örökség

Cím

Pécs, Zsolnay Vilmos utca 39, 7630 Magyarország

Értéktár megnevezése

HUNGARIKUM

Telefon

+36 72 500 350

info@zsn.hu

Weboldal

www.zsn.hu

Várjuk észrevételeit, véleményét.

Lépjen velünk kapcsolatba!

További képek

Lépjen velünk kapcsolatba!