turbék_fej_vágott

Turbéki Kegytemplom

Turbék, Szigetvár  külterületén, a városközponttól mintegy 3 km távolságra van. A magyar történelem egyik szomorú, ám mégis lelket erősítő, nagyszerű eseménye kapcsolódik a búcsújáró hely kialakulásához.

1566-ban Szulejmán szultán nagy erőkkel indult Bécs elfoglalására. Útközben ostrom alá vette Szigetvárt, amelynek kapitánya Zrínyi Miklós volt. Zrínyi kicsiny serege élén éppen egy hónapig védte a várat a túlerőben lévő ellenséggel szemben, ezáltal késleltette és lehetetlenné tette továbbvonulásukat Bécs irányába. Szeptemberre az ostromlott várat már nem lehetett tovább védeni. Zrínyi Miklós maroknyira olvadt csapatával kitört az ellenségre; vállalta a biztos halált, de a várat nem adta fel.

Turbékon állt az ostrom alatt elhunyt Szulejmán türbéje, de a XVII. század végén lebontották, helyére egy fakápolnát építettek. Ezt a XVIII. század utolsó harmadában átépítették, bővítették. Főoltárára a Segítő Boldogasszony képét tették, mert közbenjáró segítségének tulajdonították a török fölött aratott győzelmet, az ország felszabadulását. A kápolna, a kegyhely gondozására egy ferences remete telepedett itt le. A templom mögött felépített remetelakban a közelmúltig éltek remeték.

Turbék a környék magyar, német és horvát katolikusainak közös búcsújáró helye, de a mohamedán törökök is szent hely, erről tanúskodik a kegytemplom elején lévő emléktábla is.

Információk

A nemzeti érték megnevezése

Turbéki Kegytemplom

Kategória

Kulturális örökség

Cím

Szigetvár-Turbék Külterület

Értéktár megnevezése

Baranya Vármegyei Értéktár

Telefon

+36 20 225 2114

Weboldal

www.szigetvar.hu

Várjuk észrevételeit, véleményét.

Lépjen velünk kapcsolatba!

További képek

Lépjen velünk kapcsolatba!