fej-sajt

Montenuovo sajtkultúra

Alfred von Montenuovo a bécsi udvarban élt (csak néhány hetet töltött németbólyi birtokán), bizalmas viszonyban volt Ferenc József császárral, aki előbb kamarássá, majd második udvarmesterré, s 1909-től főudvarmesterré nevezte ki. Az első világháború elvesztése után Németbólyi birtokát fiának, Ferdinánd von Montenuovonak  adta át, aki fölvette a magyar állampolgárságot és Nándorra „magyarosította” keresztnevét.

Montenuovo Nándor nagy szaktudású jószágigazgatójával, Manninger Gusztáv Adolffal mintagazdaságot teremtett a 20 000 holdas gazdaságból. a növénytermesztést, az állattenyésztést jól egészítette ki a borászat, a sörfőzde és a sajtgyár.

A svájci mintára kialakított tehenészet, a „svájceráj” kiváló minőségű tehéntejet biztosított a rokfortsajt készítéséhez. Mindemellett a bólyi parasztság 32-40 holdas birtokain a kor mezőgazdasági kistermelésének színvonalához képest átlagon felüli gazdálkodást folytatott, ami 10-15 szarvasjószág tartását is lehetővé tette.. A paraszti gazdaságok tejét a Kaszler-féle sajtüzem, míg a svájceráj termelését a Montenuovo Sajtgyár dolgozta fel. Ez utóbbi kizárólag rokfort típusú sajtot készített évi 18 000 kg. mennyiségben.

Montenuovo Nándor herceg uradalmi sajtgyára és az egykor híres Németbólyi Rokfort sajt szinte teljes feledésbe merült. A Montenuovo (R) Sajtmanufaktúra 2016.január 1-jei megalakulása fontos mérföldköve lett egy baranyai ipartörténeti emlék megmentésének és egy márka újjáélesztésének immár Bólyfort® néven..

Információk

A nemzeti érték megnevezése

Montenuovo sajtkultúra

Kategória

Agrár- és élelmiszergazdaság

Cím

Bóly, Magyarország

Értéktár megnevezése

Baranya Vármegyei Értéktár

Telefon

+36 30 600 7563

Várjuk észrevételeit, véleményét.

Lépjen velünk kapcsolatba!

További képek

Lépjen velünk kapcsolatba!