nyúl_fej_vágott

Magyar óriás nyúl baranyai tájfajtája

Kevesen tudják, de az egyetlen őshonos nyúl fajtánknak több változata is létezik. Ezek közül a legnépszerűbb a baranyai tájfajta. Ez a fajta mentette meg az őshonos magyar óriást a kipusztulástól.

A magyar óriásnyulat az Országgyűlés veszélyeztetett nemzeti kinccsé nyilvánította. A Baranya megyében fellelhető magyar óriások formailag és genetikailag is eltérnek az országos fajtától. A baranyai tájfajta tenyésztési és tartási szemlélete nemcsak országosan egyedülálló, de európai mértékben is. Csak helyi fajta, helyi takarmánnyal, ketrecekkel, kiegészítővel, illetve helyi bírálattal egybekötött egyedi szelekciós módszerek adják ezt a „tájfajta tenyésztési szemléletet”. Négy színben tenyésztik. Vadas, vasderes, fekete és fehér. Testhossza és fülei rövidebbek az átlagosnál. A szőrzet minden testtájon egyenletes színeződésű. Testsúlya nem megy 7 kg fölé.

Leginkább félintenzív körülmények között – kombinált takarmányozás, kis állománylétszám, ritkább szaporítási ritmus, telepadlós, farácsos elhelyezés, természetes klíma – nevelhető sikeresen.

Információk

A nemzeti érték megnevezése

Magyar óriás nyúl baranyai tájfajtája

Kategória

Agrár- és élelmiszergazdaság

Cím

7931 Csertő, Szabadság u. 13.

Értéktár megnevezése

Baranya Vármegyei Értéktár

Telefon

+36 30/203-0840

Várjuk észrevételeit, véleményét.

Lépjen velünk kapcsolatba!

További képek

Lépjen velünk kapcsolatba!