fej-kiss-gyorgy

Kiss György szobrászművész féle gyűjtemény

Kiss György (Szászvár, 1852. augusztus 17. – Budapest, 1919. április 29.) magyar szobrászművész. A magyar épület- és köztéri szobrászat egyik jeles képviselője.

Kiss György pásztorfiú volt, amikor Troll Ferenc kanonok felfedezte, és 1869-ben Grazba küldte egy fafaragóműhelybe. 1874-ben került a müncheni akadémiára, ahol Irgalmas szamaritánus című szoborcsoportjával keltett figyelmet. E szoborcsoportot ma a Magyar Nemzeti Galériában őrzik. Később Rómában alkotott Apagyilkos c. szobrát szintén a MNG őrzi. Münchenből, Rómából hazatérve akadémikus stílusú szobrokat készített, számos egyházi és állami megrendelést kapott. A századforduló legünnepeltebb szobrásza

Számos jelentős köztéri szobrot alkotott. Közöttük olyan nagyszabásút, mint a Hősök terén lévő Millenniumi Emlékmű Károly Róbert királyról készült alkotása. Az Országház Építési Bizottságának megbízásából mintázta meg a Parlament számos kül- és beltéri szobrát.

Több fővárosi templomot is a művész szobrai díszítenek, így például az erzsébetvárosi római katolikus plébániatemplomot és a kőbányai katolikus templomot.

Vidéken Esztergomban (a főszékesegyházban) és Pécsett (Szepessy Ignác püspök szobra, Széchenyi téri Szentháromság-szobor) , határainkon kívül Felvidéken, Erdélyben, Ausztriában, Horvátországban alkotott jelentős műveket.

Információk

A nemzeti érték megnevezése

Kiss György szobrászművész féle gyűjtemény

Kategória

Kulturális örökség

Cím

Szászvár, Magyarország

Értéktár megnevezése

Baranya Vármegyei Értéktár

Telefon

06 72 589 000

Weboldal

www.szaszvar.hu

Várjuk észrevételeit, véleményét.

Lépjen velünk kapcsolatba!

További képek

Lépjen velünk kapcsolatba!