fej_vágott

Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál

Az Önkormányzat szervezésében kerül megrendezésre évek óta Geresdlakon a Gőzgombóc Fesztivál, ahol lehetőség van a hagyományos sváb étel, a gőzgombóc elkészítésére és megkóstolására egyaránt. A fesztivál alkalmával délelőtt a benevezett csapatok készítik el saját receptjeik alapján a gőzgombócot, melyek közül szakmai zsűri választja ki a legjobbat, legízletesebbet. A gőzgombócot a csapatok különböző módokon készítik el, ahogy szüleiktől, nagyszüleiktől tanulták: sütve, főzve, káposztaágyon, sósan vagy édesen, pl. szilvával töltve. Délután helyi és környékbeli fellépők szórakoztatják a közönséget, általában sváb énekeket, táncokat mutatnak be. Este bál zárja a programot. Az egész napos rendezvény minden korosztálynak biztosít kikapcsolódási lehetőséget, egyben alkalmat teremt rokoni, baráti találkozóknak.

A knédlitésztából készülő, gőz fölött párolt, majd megfőzött vagy megsütött gombóc (Heffeknödel) sokféle sváb étel nélkülözhetetlen eleme. Fogyasztható párolt káposztával, babfőzelékkel, sült oldalassal, csülökkel és szalonnával is. Geresdlakon közel húszféleképpen készítik el a helyi és környező települések asszonyai alkotta csapatok, amelyek a „Legjobb gőzgombóckészítő” címért versenyeznek.

A gőzgombóc az egyre nagyobb ismeretsége mellé nívós díjat is bezsebelt: 2012. augusztus 25-én a Vajdahunyadvárban vehette át a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) díjak egyikét.

Információk

A nemzeti érték megnevezése

Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál

Kategória

Kulturális örökség

Cím

Geresdlak, Óvoda utca 2, Magyarország

Értéktár megnevezése

Baranya Vármegyei Értéktár

Telefon

+36 69 349 101

Weboldal

www.gozgomboc.hu

Várjuk észrevételeit, véleményét.

Lépjen velünk kapcsolatba!

További képek

Lépjen velünk kapcsolatba!