fej-ferences-bethlehem

Ferences Betlehem

A pécsi ferences templomban 75 évvel ezelőtt, 1940 karácsonyán lett felállítva a betlehem első három szobra, a Szent család, majd a következő év karácsonyára már a teljes, mintegy 50 majdnem életnagyságú, fából faragott szoborból álló betlehem díszítette a ferences templom szentélyét.

A betlehemállítás gondolatát 1936-ban vetette fel Ernő testvérnek a ferences tartományfőnök, P. Hermann Hermeneglid. Ő társával, Leanderrel végiglátogatta Itália templomait, s azzal jöttek haza, hogy legszebbnek a római San Antonio betlehemét találták, az lesz a minta a pécsihez.

A szobrokat a pécsi ferences rend Szent József oltárépítő műhelyében tevékenykedő fráterek és a hozzájuk csatlakozó helybéli világi kétkezi munkások készítették el. A kezük nyomán világra jött, hazánkban sehol másutt nem látható művészi betlehem azóta is ott van a pécsi ferences templomban, s hirdeti minden karácsonyon az „Imádkozzál és dolgozzál” szerzetesi élet nagyszerűségét.

A főoltár előtt körben kerül felállításra az ország egyik legnagyobb, majdnem életnagyságú szobrokból álló betleheme minden évben szentestére, és egészen Gyertyaszentelő Boldogasszony napjáig csodálhatjuk meg az egykori fráterek keze munkáját.

Információk

A nemzeti érték megnevezése

Ferences Betlehem

Kategória

Kulturális örökség

Cím

7624 Pécs, Ferencesek utca 37.

Értéktár megnevezése

Baranya Vármegyei Értéktár

Telefon

+36 30 599 1186

Várjuk észrevételeit, véleményét.

Lépjen velünk kapcsolatba!

További képek

Lépjen velünk kapcsolatba!